Erfgenamen reageren niet

Printvriendelijke versie

Als meerdere personen samen erfgenaam zijn in een nalatenschap, moeten ze ook allemaal meewerken aan de afwikkeling van de erfenis, en hun handtekening zetten. Is één van de erfgenamen ooit met de noorderzon vertrokken en onvindbaar? Dan ligt de afwikkeling van de nalatenschap stil.
Ook als een erfgenaam dwarsligt en niet meewerkt, kunnen de andere erfgenamen niets doen. Veel mensen denken dat in dergelijke gevallen de meerderheid van de erfgenamen beslist, maar dat is niet zo! Alle erfgenamen moet met de neuzen dezelfde kant op staan en unaniem beslissingen nemen.
Heeft u een grote groep erfgenamen benoemd in uw testament? En vermoedt u dat er een vrijbuiter tussen zit die op het moment van uw overlijden wel eens in het buitenland kan zwerven? Of bent u bang dat er wel eens onmin kan optreden tussen uw erfgenamen? Dan is het goed om eens na te denken over het verkleinen van de groep erfgenamen. Ook het benoemen van een executeur is een mogelijkheid. Soms kan het ook handig zijn om de vrijbuiter of de ‘moeilijke erfgenaam’ een legaat van een geldbedrag te geven, dan kan de erfenis toch afgewikkeld worden zonder de medewerking van de onvindbare of lastige erfgenaam af te wachten. Het geldbedrag kan dan gereserveerd worden.
In geval van onvindbare of niet-meewerkende erfgenamen is er een noodoplossing in de wet opgenomen. Er kan dan een vereffeningsprocedure opgestart worden. Via de rechter wordt een vereffenaar benoemd om - zonder medewerking van de onvindbare of lastige erfgenaam- de nalatenschap af te wikkelen. Een dergelijke procedure kan leiden tot veel hogere kosten en een langere doorlooptijd. Neemt u zelf alvast maatregelen in uw testament, dan voorkomt u dat de wettelijke noodmaatregelen in werking moeten treden.
Voor meer informatie kunt u vanzelfsprekend contact met ons opnemen.

Bron: Rb. Rotterdam 29 juli 2020, nr C/10/597170 / HA RK 20-466 (ECLI:NL:RBROT:2020:6770)